Colloidal silver generator

2009 yılında yaptığım bu devre ucuza mal olan, hem 9 volt pil hemde küçük bir trafo ile çalışabilen bir devredir. Güç harcaması çok küçüktür. +Vsupply geriliminin üzerinde +38 volt üretmektedir. 38 volt devrenin üretebileceği maksimum gerilimdir. T1 pnp transistörünün kollektöründe dengede 2.5 volt gerilim olmalıdır , ohalde R6 direncinin üzerinden 2,5 ma akmaktadır. Bu akım R4 direnci üzerinden de geçtiğinden bu direnç üzerindeki gerilim 37.5 volt olacaktır. 0.5 volt Vbe gereiliminide eklersek yaklaşık “to silver vires” gerilimi yaklaşık 38 volt olacaktır. R5 (1k) üzerinden çok küçük bir akım akacağı için ihmal edilmiştir. Çünkü uc3843 ün 2 nolu bacağındada yine 2.5 volt vardır.

colloidalsilver

Devre boost high side boost olarak tasarlandığından devrenin voltaj çıkışına bir sınırlama getirmek gerekir. Bu sebeple devbreye seviye kaydırıcılı bir feedback eklenmiştir. Ayrıca devrede 20 ma lik akım sınırlayıcı bulunmaktadır. Çünkü gümüş elektrotlardan çok fazla akım geçmemesi gerekir. Bu amaçla t2 pnp transistörü ve 33 ohm direnç kullanılmıştır. 33 ohm üzerinden yaklaşık 20 ma geçtiğinde t2 transistörün Vbe voltajı 0.66 volta ulaşacak ve transistör iletime geçip uc3843 ün 3 nolu bacağındaki gerilimi yükseltecek ve mosfet kesime gidecektir. Devre denenmiştir. Çalışmaktadır.

Devre led sürücü olarak kullanılmak istenirse (20 ma) 38 volt aşma gerilimine kadar seri led bağlanabilir. yani kırmızı led olarak yaklaşık 15-18 adet. Beyaz led olarak 10-12 adet bağlanabilir. İstenirse 1 tane bile led bağlanabilir. Çünkü devre akım kaynağı gibi davranmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta led grubu bağlanmadan c4 (220uf) kondansatör boş olması gerektiğidir. Bu sebeple ya önce ledler (yük) bağlanıp devreye enerji verilecek yada devredeki kondansatör sökülerek led grubuna paralel bağlanacaktır. Eğer led grubu devreye devamlı bağlı kalacaksa bir sorun yoktur. Devreye yük bağlanmazsa kondansatör 38 volta şarz olacaktır. Daha düşük bir aşma gerilimine sahip led grubu bu  şekilde (yani kondansatör şarzlı) kondansatöre bağlanırsa aşırı akım geçip ledleri yakabilir.

Eğer devreyi led sürme amaçlı kullanacaksanız devredeki R1=4.7 ohm direnci 2.2  yada 1.8 ohm ile değiştirmelisiniz. Eğer 9volt pil ile koloidal jeneratör olarak kullanılacaksa R1=4.7 olarak kalmasında fayda var.

http://www.edaboard.com/thread156221.html

Devrenin şeması , resim ve ilgili dosyalar aşağıdadır.

silvergeneratorpcb  (sprintlayout dosyası)

sprinylayout wiever (pcb görüntüleyici)

20141105_100036

http://colloidalsilverguy.blogspot.com

20141105_104517

Eğer devreyi led sürme amaçlı kullanacaksanız devredeki R1=4.7 ohm direnci 2.2  yada 1.8 ohm ile değiştirmelisiniz.

Fotoğraflarda görülen 2×9=18 volt trafo 2×6=12 volt elde hazır bulunmadığından kullanılmıştır aslında kullanılması gereken 12 volt trafodur. 3-4 wattlık trafo bile yeterlidir.

colloidalsilver1

Devre 8.6 volt ile 25 volt besleme voltajları arasında çalışmaktadır.

colloidal silver (gümüş) sim. dosyası

Devredeki D3 ledinin bir özelliği yoktur. Herhangi bir renk led olabilir. Devreye enerji verildiğinde belli olsın diye kullanıldı.  Devredeki D1 ve D2 schottky diyotları 1 amper ve 50 volttan büyük olmalıdır. Bulunamazsa hızlı bir diyot kullanılabilir. Schottky diyot aşma voltajı küçük olduğu için D1 diyotu schottky olarak  seçilmiştir. Eğer 9 volt pil ile çalıştırılırsa diye. Normalde amaç devreyi ters bağlamadan korumaktır. D1 olarak 1n4007 de kullanabilirsiniz. Giriş gücü yaklaşık 1 watt çıkş gücüde yaklaşık 0.7 watt dır.

Colloidal silver generator” üzerine 9 yorum

  1. İyi günler diliyorum. Sayfanız güzel ve herşey anlaşılır düzeyde. Emeğiniz için teşekkürler.

    25 yıl öncesinden elektronik okudum. Fakat askerden engelli olarak dönmem sebebiyle mesleği hiç icra etme fırsatı bulamadım. Hastalığım sebebiyle sürekli gümüş suyu kullanmak zorundayım. Devreniz ilgimi çekti. Devreyi yapmak istiyorum fakat şemadaki UF102 D1 diyodunu Türkiyede bulamadım. Yerine ne kullanabilirim.

    Ayrıca devreyi geliştirnek istersek aşağıdaki temennilerimi bu devreye entegre etmek mümkünmüdür?

    1-Malumunuz gümüş elektrotlardaki akım 2.5cm2 ye 2ma geçmemeli. Zaman içinde elektrot boyutları da elektroliz sebebiyle değişmektedir. Ayrıca gümüş elektrot boyutlarını her zaman istediğimiz gibi bulamıyoruz. Bu sebeplerden dolayı çıkış akımı elektrotun cm2 büyüklüğüne göre 5-20 ma manuel ayarlanmalı diye düşünüyorum. Hatta devreye digital ampermetre bağlanırsa süper olur.

    2- Ayrıca gümüş elektroliz işlemi sırasında başlangıçta saf suyun direnci çok yüksek olduğundan ayarlanan ilk akım sabit kalıyor. Suyun direnci düşüp iletkenlik artınca akımda artmaya başlıyor. Akım artınca istenmeyen büyüklükte gümüş partikülleri ortaya çıkıyor. Çıkışta akımı sabit tutmak mümkünmüdür.

    3- Son olarak 555 entegreyle 1 dk bir kutup değiştirmekte işlem sırasında gümüş oksit oluşumunu engelliyecektir düşüncesindeyim. Hatta bu süreyide ayarlayabilirsek süper olur.

    4- Son olarak devrenin 20ma sınırında işlemi durdurduğunu yazmışsınız. Fakat bu seviyede işlem durduğunda kaç ppm lik bir gümüşsuyu oluşuyor. 40 Microsiemen yaklaşık 25 ppm yapıyor. Bundan fazlasını zorlamak yine büyük gümüş parçacıklarına sebep oluyor. Suyun iletkenlik değerine göre (ppm ayarı) devrenin otomatik işlemi durdurmasını yine bir pot üzerinden manuel ayarlayabilmeliyiz. Örneğin 15 ppm yada 25 yada 5 ppm gibi.

    Bütün bu fikirler gümüş suyu jeneratöründe olması gereken özellikler diye düşünüyorum. Elimde başka referans devre çizimleride var fakat hepsini içinde toplu olarak barındıran devre yok. Bu konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.

    Teşekkürler… 🙂

    Beğen

    1. uf102 yerine shottky 1 amper 50 veya daha yüksek voltajlı bir diyot kullanabilirsiniz.
      akım sınırlama değerini r9=33 ohm değerini yükselterek akımı istediğiniz ma de sınırlayabilirsiniz.
      ppm değerini tespit için aliex den cihaz getirerek yapabilirsiniz.

      Beğen

  2. Hocam çok güzel bir uygulama teşekkürler.
    Aşkın bey merhaba ne yaptığınız? mail adresinizi yazarmısınız sizinle iletişim kurmak isterim.

    Beğen

  3. Guzel paylasim ama .Devre sadece 38 voltu 20ma ile sinirlandirmaktan ibaret. Neden 12 voltu once 38 volta cikarip sonra 20ma ile sinirlandiriyoruz . 30 voltluk bir guc kaynagimiz var ise sadece iki transistor ve iki drenc ile akim sinirlamasi yapabiliriz. Current limiter diye aratin bir cok sema bulacaksiniz.Basite indirgemek acisindan soyledim elestirel olarak algilamayin.

    Gumushidroksit den kurtulmak icinde polarizasyon degistiren bir devre yaparsak.Gumus suyunu yapma hizimiz artacaktir 555 trimmer entegresi ve uygun bir role ile yapabiliriz.

    Bu isi kar amacli olarak yapmaya calisan bir cok insan turedi.Keske herkes kendi evinde kendisi yapabilse ne guzel olurdu.

    Beğen

Yorum bırakın