Minimum güç harcamasına sahip linear regulatör yapmak .

Piyasada satılan masa tipi ayarlı güç kaynakları linear regulatör prensibi ile yapılmaktadır. Güç kaybını engellemek için sekonderi farklı seviyelerde çıkış gerilimlerine sahip trafolar kullanılmaktadır. İstenen çıkış voltajına en uygun sekonder gerilimi röleler ile devreye alınmaktadır. Böylece linear regulatörün kollektör güç kaybı azaltılmaktadır.

Switch mode çalışan devreler ise istenilen çıkış gerilimi kalitesini verememektedir. Aşağıda görülen devre hem switch mode hem linear regulatör kullanılarak yapılan hibrid bir devredir.

LT1246 25 volt gerilim kaynağıyla beslenmektedir. Q2 tr. ve R6 direnci, Q4 power transistörünün kollektör emiter gerilimini yaklaşık 1 volt civarında tutmaktadır. Bu amacla LT1246 entegresini uyararak GND ile Vcc arasında optimum gerilimi oluşturmaktadır. Devrenin çıkış gerilimi R9  ayarlanabilir. Eğer Devre sadece linear regulatör olarak tasarlansaydı, 1.25 volt ve 1 amper yük bağlandığında Q4 tr. kollektör güç kaybı 25-1,25=23,75 volt , Kollektör üzerinde harcanan güç ise 1 amper x 23,75 volt=23,75 watt olurdu. Fakat Q4 transistörüne istenen çıkış voltajından sadece 1 volt fazla gerilim verirsek bu tr. kollektör güç kaybı 1 amper x 1 volt = 1 watt olacaktır. Bu durum çok avantajlı olacaktır. Çıkış voltajı linear regulatör olduğu için voltaj kaliteside iyidir.

Devrenin şeması ve dosyası aşağıdadır.

ldrop

Dosya : ayarlı besleme devresi

Bu devrenin başka bir versiyonu linear firmasının 2 çipi kullanılarak da yapılabilir. Aşağıda devrenin şeması ve dosyası vardır. Fazla açıklama yapmaya gerek yok zaten simulasyon dosyası var. Çalıştırıldığında bütün deyaylar görülebilir. Mesela ltc 1624 çipine lt3080 gibi bir pozitif regulatör eklenerek yeni bir çip yapılırsa pozitif regulatörün güç harcaması minimuma indirilebilir. Böylece çok daha stabil ve distorsiyonsuz yüksek güçte çalışan regülatörler yapılabilir.

R6 Vout gerilimini ayarlamak için , R7 yük olarak kullanılmaktadır.

ltc1624+lt3080

dosya: super regulator.

(LT firmasıda benzerini yapmış.)

http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/30451fa.pdf

Ayarlı 0-30 Vdc güç kaynağı.

Diğerlerinde olduğu gibi bu güç kaynağındada akım ayarlaması yoktur. Çıkış voltajı 1.5 volt ile 30 volt arasında R10 yardımıyla ayarlanabilir. Vout2 çıkışı çok temizdir. r10=23 k değerinde vout2=30.25 volt ve vout1=vout2+2.5 volt olmaktadır. vout2 3.5 volta ayarlanırsa vout1=5 volt olur. vout2 gerilimi daha kalitelidir. hem buck hem pozitif linear regulator katlarına sahiptir. vout1 gerilimi buck konvertör çıkışıdır. Her çıkış voltajı değerinde vout2 gerilim çıkışı temizdir. Çıkışa kapasitif yük bağlanabilir. Çıkış gerilimi etkilenmez. Diğer devrelerde olduğu gibi çalışmayan durumlar tespit ederseniz yorum olarak yazın.

ayarli

0-30 volt ayarli

LTC3500 

Bu entegre ek olarak bir low drop out regulatör içeriyor.  Buck kısmını 5 volta ayarlayıp ldo çıkışından 3.3 volt alabiliyorsunuz.  buck controller kısmını pnp transistör ile otomatik ayarlarsak. Sadece ldo regulatör ayarlamasıyla iki çıkışı birden ayarlamış oluruz. Yani buck çıkışı kendini otomatik ayarlar . Üstelik istediğiniz voltaja ayarlar. Siz sadece pnp transistörün emiterindeki direnci ayarlarsınız o kadar. Bu şekilde minimum güç harcamasına sahip regülatörü tek bir çip ile yapmış olursunuz.

ltc3500+pnp

ltc3570-auto

Aşağıdaki devre 5 volt ve 12 volt çıkış verecek şekilde de ayarlanmıştır. Büyük olan voltaj küçük olan voltajın üzerine belirli bir voltaj eklenerek elde edilir. Yani 12 voltluk çıkış 5+7 volt olarak hesap edilir. 7 voltu değiştirmek istiyorsak bu ayarı R1 ile yapmalıyız..

5+7=12 , ltc3500

Yorum bırakın