POWER LINE CONTROL

Youtube videosunda devrenin çalışmasını izleyebilirsiniz.

plcYukarıdaki siyah ekranda 3 adet lambadan geçen akım görülmektedir. ilk 10 msn deki Ir3 akımındaki altenans eksikliği start up dan kaynaklanmaktadır. asc dosyası aşağıdadır.

power line controller   (rar dosyasını bir klasör içine açın ve asc dosyasını çalıştırın)

ltspice kütüphanesinde bulunmayan bazı elemanlar tam uyum sağlamadığından bazı değişiklikler yapıldı. Ancak asc dosyası pratik devre ile aynı çalışmaktadır.

Devremiz 40 Vac enerji ile birlikte analog bilgide gönderiyor. Bu analog bilgi her alternans için ayrı ayrı gönderiliyor. 0.5 msn , 0.6 msn ,  0.7 msn , 0.8 msn. gecikmelerle triyak ateşleniyor. Her gecikme süresi farklı bir bilgiye denk geliyor. 0,5 msn gecikmede hiçbir lamba çalışmıyor. 0,6 msn gecikmede yeşil lamba içindeki alıcı aktif oluyor ve lamba yanıyor..0,7 msn gecikmede kırmızı lamba içindeki alıcı aktif oluyor ve lamba yanıyor. 0,8 msn gecikmede sarı lamba içindeki alıcı aktif oluyor ve lamba yanıyor.. Yukarıdaki siyah ekranda Ir3 , Ir11 , Ir28 lamba akımlarını gösteriyor.

Devre güvenlik amacıyla ac 40 volt trafo ile beslendi. Daha yüksek voltajlarda da aynı prensiple güç ve bilgi iletimi yapılabilir. Hedef aslında şebeke 220 voltudur. 40 volt da 0,7 volt luk gerilim kaybı 220 voltta 3,5 voltluk bir gerilim kaybı yaşanabilir. Ateşleme gecikmeleri dahada azaltılarak kayıpta azaltılabilir.

Bu devre sinyalizasyon sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlandı. Yine aynı presiple sayısal (“0” , “1”) data iletimide yapılabilir. X10 protokole benzer şekilde. Bu şekilde her yük bir adrese sahip olur. Adres ve komut bilgileri gönderilerek istenilen işlemler yaptırılabilir.

X10 protoklüne göre avantajları şunlar olabilir.

  • Gürültüden daha az etkilenir veya hiç etkilenmez.
  • Sadece kontol ünitesine bağlanan hat üzerindeki yükler kontrol edilebilir şebekeye bağlı diğer yükler etkilenmez.
  • Daha hızlı çalışır.
  • Daha ekonomik üretim yapılabilir. Ev ve fabrika otomasyonunda kullanılabilir.
  • Repeater vs kulanmaya gerek yoktur.
  • Yol aydılatmalarında da kullanılabilir.

pcb files and photos

Yorum bırakın